Hyperglykemi

DET DAGLIGA LIVET / diabetes, diabetic, hyperglykemi, högt blodsocker / Permalink / 0
Hyperglykemi - Högt blodsocker är väll något jag är väldigt bekant med vid det här laget. Med dagliga värden som är över 17 minst en gång om dagen är jag minst sagt välbekant med symtomen för hyperglykemi.
 
Symtom
Behöver kissa ofta
Ökad törst
Illamående
Trötthet
Dimsyn
Kräkningar
Magsmärtor
Andnöd
Andedräkten luktar aceton
 
Ja vad gör man då åt det? Jag får ofta höra "Du måste sköta det bättre", "men ta insulin då..." Ja det är lättare sagt än gjort...
 
För det första så ska du kontrollera ditt blodsocker ofta och dricka mycket vatten. Högt blodsocker en längre tid gör kroppen uttorkad.
 
Ofta kan man ta en extra insulindos, dock ska du lyckas räkna ut rätt dos vilket inte är så lätt. Det höga blodsockret kan bero på flera olika faktorer som infektion i kroppen, stress, för lite insulin till maten m.m.  Dessutom verkar en insulindos i 2-3 timmar, om du då beräknat fel bör du inte ta en ny dos förrän efter denna tid då den dosen slutat verka helt. En ny dos för tidigt kan ge en omvänd effekt, att blodsockret rasar i hög fart.
 
Motion ger också en bra effekt för att sänka blodsockret om man har orken till det. Det måste inte vara någon avancerad träning, det kan räcka med en liten promenad.
 
 

Liknande inlägg

Till top